Det är inte ofta jag skriver om ”naturviner” men här kommer ett tips på en kul flaska som föll mig i smaken. Vino Volta Methode Ancestrale Grenache 2021 finns just nu i det tillfälliga sortimentet och är ett lätt bubbligt, insmickrande vin som du kan välja själv hur du vill njuta. Läs gärna på vilket sätt jag njöt av detta vin denna gång.
Methode Ancestrale
Methode Ancestrale eller den ancestrala metoden på svenska, betyder att vinet först jäst en aning först och sedan jäser klart på flaskan. Det anses vara den äldsta typen av mousserande vin och här är det långt ifrån samma tryck som i en champagneflaska. Vino Volta är försluten med en kronkapsyl, alltså samma som en ölflaska har. Från början blev ju bubblorna i champagne till av ett ”misstag”. Det var innan den globala uppvärmningen. På den tiden var det svalare i Champagne och när vinet slutat jäsa fylldes det på flaskor. Ingen visste att sockret inte hade jäst ut, utan jäsningen upphörde av den låga temperaturen. När våren kom och värmen steg började jästen arbeta igen och både kolsyra, alkohol och smak bildades. Det var ju inte planerat så förvånande nog flög korkar hej vilt och flaskor sprängdes. Trots detta ansågs så småningom att det ändå var rätt festligt med bubblor, så tekniken för att göra champagne utvecklades. I den ancestrala metoden blir det inte lika högt tryck och alltså mindre bubblor och lite jäst är kvar i flaskan.
Vino Volta Methode Ancestrale Grenache 2021
Det här är ett naturvin från västra Australien och Svan Walley och det är som namnet antyder gjort av druvan grenache och har fått sin rosaskimrande färg av de blå druvornas skal. Jag var nyfiken hur vinet smakade med jästen på botten så när jag hällde upp vinet var det nästan helt klart. Jag blev så förtjust så jag bestämde mig att vi skulle dricka den precis så här. Det är naturligtvis en smaksak men i det här fallet bjöds det på ett potpurri av frukt och bär med fokus på rosa persikor, nektariner, jordgubbar, smultron, skogshallon samt tranbär och kryddig limezest. I slutet av flaskan var det väldigt jästigt på grund av att jag inte blandade innan. Om jag istället hade blandat vinet innan hade naturligtvis jästfällningen inte varit så koncentrerad men också hämmat lite av den enorma fruktigheten. Nästa flaska ska jag blanda eller kanske rent av ha en av vardera för att jämföra skillnaden.
Naturvin
Naturvin har inget tydligt certifikat utan är lite en tolkningsfråga av så naturligt vin som möjligt. Ett gemensamt drag är att det är så lite svavel som möjligt.
Vino Volta Methode Ancestrale Grenache, 2021, nr 92731 för 249 kr i det tillfälliga sortimentet