För en tid sedan var jag inbjuden till en champagnemiddag på Aveqia med Charles Heidsiecks vd Stephen Leroux som provningsledare. Vilken ära att lära om Charles Heidsiecks champagner som kommer och redan finns på den svenska marknaden i kombination med ljuvlig mat. Ett elegant fyrverkeri av lyx, smak och harmoni som kan höra vem som helst spak!
För 200 år sedan föddes Charles Heidsieck. Han är inte bara känd för att startat sitt champagnehus vid unga 29 år, utan han var den även den förste att representera sitt champagnehus i USA. Det var 1852 han begav sig över Atlanten till USA och blev snabbt kallad för Champagne-Charlie. Den lyxiga och eleganta champagnen älskades av societeten och Charles var med på alla festligheter och blev en ikon redan under sin livstid. Vid ett besök i södra Amerika 1861 fängslades Charles och anklagades för att vara en fransk spion. Först efter att Napoleon III kontaktat Abraham Lincoln släpptes han fri 1862. Charles Heidsieck hade ett spännande och rikt liv och lever vidare i de lyxiga och väletablerade champagnerna som huset representerar än idag.
Som en hyllning till Charles Heidsieck lanserades en extra välarbetad champagne med namnet Champagne-Charlie under åren 1979 — 1985. Nu idag den 17 juni under 200 års-jubileet så släpps Charles Heidsieck Champagne-Charlie i USA i begränsad upplaga. Det kommer släppas 36 flaskor på den svenska marknaden under hösten 2022 för 4999 kr.
Charles Heidsiecks champagner finns på den svenska marknaden tack vare Provinum Vinhandel och läs gärna mer på https://charlesheidsieck.com/en eller https://charlesheidsieck.com/en/house/champagne-charlie där det finns djupare information om både historia, person och champagne.
Skål och njut av sommaren!