Lakrits och vin i kombination, ren lycka!
I mitt livs första blogginlägg vill jag dela med mig av något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat och det är just denna kombination med lakrits och vin!
Finns det något godare än lakrits? Eller finns det något godare än vin? Ja, det skulle väl vara om du kombinerar dessa två? Jag älskar både lakrits och vin och att kombinera dessa två kärlekar är ett av de säkraste korten för att nå himmelriket på jorden! Här kommer några knep hur dessa härliga komponenter kan sättas ihop. Hoppas du vill och vågar prova!
Söt lakrits och friskt vin
Att sött och friskt lyfter varandra låter väl hur konstigt som helst, eller?
När vi kommer till lakrits så stämmer inte de vanliga smakreglerna. För länge sedan när jag läste till sommelier så lärde jag mig att friskt vin passar perfekt med frisk och syrlig mat men att friskt vin inte passar med söt mat, för då blir vinet för friskt och maten för söt och det blir inte gott. Den här regeln gäller alltid, utom som sagt när det kommer till lakrits. För när lakrits är med så uppstår en kryddig harmoni och sött och friskt lyfter faktiskt varandra på ett magiskt sätt. Prova själv vet jag. Min favorit bland de söta lakritssorterna är utan konkurrens Haupt Söt med 9 % rålakrits, kärlek i en ask. När det kommer till vin kan du välja vilket vin du vill så länge det är friskt och aromatiskt. Jag väljer oftast ett vin av druvan sauvignon blanc.
Saltlakrits och rött vin
Salmiak är ämnet som gör att saltlakrits är salt. Salt tar ner strävheten och lyfter fram fruktigheten i det röda vinet. En av mina favoriter här är Wombat Muddy. Det är en saltlakrits rullad i rålakritspulver. Lakrits är i sig självt sött så denna lilla lakritsfigur bjuder på både sött och salt i en härlig sammansättning. Mumsigt till ett nyavärlden-vin av druvan shiraz gärna från Australien, helst ett vin där fruktigheten står i fokus.
Rökig lakrits och vin
Finns det något häftigare än rökt lakrits? Kolsvart Rökta Fiskar är från Malmö. Det är saltlakrits som rökts över alspånsrök i två dygn. I min smak passar de till allt. Förutsättningen är kanske att man är lika kär i rök som jag?
Reglerna som jag lärde mig en gång i tiden med hur olika smaker påverkar varandra stämmer för det mesta, utom med lakrits. Så fort lakrits är inblandat stämmer inte vanliga smakregler och det är alltid värt att prova sig fram. Det kanske inte blir som du tänkt dig eller så blir det bättre än du kunnat drömma om. Som vanligt bottnar det i att våga prova med lakrits som sällskap och bilda en uppfattning vad just du uppskattar. Med detta inlägg hoppas jag din nyfikenhet väckts och att du verkligen testar. Skriv gärna i kommentarsfältet om du gör och vad du tyckte.
Lycka till!
Tack för alla tips! Då jag älskar lakrits o vin så är detta mycket uppskattat!! 👍👌
Tack själv, återkoppla gärna med din favorit när du provat!
Tack!! Så bra skrivet , ska prova direkt!
Tack, vad roligt. Hoppas du uppskattar kombinationerna lika mycket som jag gör!
Test
Tack! Härligt inlägg!
Tack så hjärtligt!