Vintips Susana Balbo Signature White Blend

Idag vill jag tipsa om en prisvärd nyhet som finns just nu. Det är vinet Susana Balbo Signature White Blend från Argentina. Vinet släpptes idag, den 26 januari, på Systembolagets tillfälliga sortiment med 5000 flaskor.

Susana Balbo Signature White Blend nyhet vintips

Vindruvor

Druvorna som ingår är sauvignon blanc, semillon och torrontes. De två första är gröna druvor som ursprungligen kommer från Bordeaux. Torrontes är den viktigaste gröna druvan i Argentina och den ger aromatiska och friska viner med toner av stenfrukt, litchie och blommor. Druvorna växer 1000 meter över havet i Altamira, Uco Valley. Jag gillar verkligen när det är en lite oväntad blandning, i alla fall när det blir lyckat.

 

Vinets smakbild

Vinet bjuder på en stilig men komplex komposition, där både aprikos och vit persika samsas med friska gula äpplen, gråpäron samt vita blommor med limezest och mineral på toppen. Det här är ett vin som passar precis lika bra att smutta på allena som till middagsbjudningen. Vid vår middag ackompanjerades det med dillkryddad torskgratäng och potatismos. Denna rustika maträtt lyftes upp av vinet som en dans och friskheten skar igenom den gräddiga gratängen, mycket gott. Vinet skulle passa  lika bra till skaldjursplatån som till den vegetariska sparrisrisotton eller varför inte till den asiatiska alternativt indiska kycklinggrytan.

Första kvinnliga vinmakaren

Susana Balbo var den första kvinnliga vinmakaren i Argentina och startade sin karriär 1981. Sedan dess har hon skapat intressanta kvalitetsviner. Hon betraktas som en av Argentinas mest framstående vinproducenter.

Susana Balbo

Tips

Ett gott råd är att inte försöka öppna vinet med korkskruv, som jag gjorde. Det är nämligen en vacker glaskork när det yttersta höljet skalats av. När den fina flaskan är tom kan den användas som en karaff, mycket användbart!

vingård susana balbo argentina kvinnlig vinmakare

Susana Balbo Signature White Blend (92968) 149 kr, Valid Wines Sweden AB
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.