Tayu Pinot Noir 2019 – ett vintips i det tillfälliga sortimentet

Tayu Pinot Noir 2019 Tayu pinot noir tillfällig nyhet vintips

släpps idag den 2 februari 2021 med ett antal flaskor, närmare bestämt 2400 stycken, av ett mycket speciellt vin. Det är Tayu Pinot Noir 2019 som är extra spännande av flera anledningar. Det produceras av Mapuchefolket i södra Chile som alltid har levt nära naturen. Nu har de blivit vinodlare i samarbete med en av Chiles stora vinproducenter, Viña San Pedro. Intressant nog var det inte ett så stort steg för befolkningen att bli vinodlare. Sex familjer har nu anslutit sig och är nu dedikerade vinodlare. Tayu betyder vår eller ”vårt” och syftar på vårt vin. Odlingsområdet är i Mallecodalen som ligger ca 65 mil söder om Santiago. Vackert som en saga och då har vi inte ens kommit till vinet som är anledningen till att jag skriver detta inlägg.

Tayu pinot noir tillfällig nyhet vintipsTayu pinot noir tillfällig nyhet vintipsVinet

Pinot noir är känd för att vara en knepig druva men i vinet Tayu visar den upp sig på ett fördelaktigt och personligt sätt. Vinet är friskt, fruktigt och elegant, med kryddiga inslag av hallon, lingon, blåbär och körsbär samt balanserade tanniner och mineral . Lättsamt med både mat och pratvänlig karaktär. Det passar till de lättare kötträtterna som innehåller kyckling eller fläsk samt minst lika bra till den krämiga svamprisotton.

 

Tayu pinot noir tillfällig nyhet vintips

Vinet finns i det tillfälliga sortimentet så lägg på en rem om du vill få fatt i en flaska, lycka till!

 

Tayu Pinot Noir 2019, 92123, 189 kr, tillfälliga sortimentet, Mondo Wine Sweden AB

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.