Kim Crawford the Perfect Blend

Kim Crawford Sauvignon Blanc 2019 vintips Jeanette Wiberg WingquistHar du någonsin funderat på vad som gör att vinet smakar som det gör. Det är många faktorer som spelar in. Vilken druva som används, växtplats och terroir för att nämna några. Vad terroir är, kan du läsa i det senaste numret av Vinsider som finns ute nu på vinsider.se, där jag skrivit en artikel om just terroir. Ämnet är alltid aktuellt och igår var jag med på en väldigt spännande provning av vin från Kim Crawford, Marlborough och Nya Zeeland. Provningen leddes av Dave Edmonds och innefattade sex druvrena sauvignon blanc-viner från olika växtplatser i Marlborough samt originalet Kim Crawford Sauvignon Blanc 2020. Det finns att köpa på den svenska marknaden via Systembolagets beställningssortiment.

Kim Crawford Sauvignon Blanc vintips

Gör din egen blandning

De olika områdena som provades var Upper Wairau, Lower Wairau, Rapaura, Rarangi, Southern Valleys/Waihopai och Awatere alla belägna runt Wairau River i Marlborough. Alla dessa rena viner provades och sedan gavs chansen att blanda ihop en ”perfect blend”.

Upper Wairau

Med sten och sandmark som ger en citrusfrisk och koncentrerad stil med inslag av krusbär och rökig mineral.

Lower Wairau

Tidigare flodbädd med lerjord och nära havet ger fuktighet och långsam mognad. Druvorna får både friskhet och fruktighet i stilen med tydlig mineralitet, sälta och ananas samt honungsmelon.

Rapaura

De bästa förutsättningarna för att odla sauvignon blanc. Inte för blåsigt, inte för varmt eller för kallt. Stenar som ger tropisk frukt och slamjord som ger citrus och passionsfrukt.

Rarangi

Gammal havsstrand och grus ger liten skörd varma nätter med kall havsluft ger mjuka och fruktiga viner med tropisk frukt, fläder och apelsinskal.

Southern Valleys/Waihopai

Gammal lerjord, varma dagar och kalla nätter friska druvor med rejält syrabett med lime och citrus.

Awatere

Underliggande lerjord under gammal havsbotten och flodstenar med glaciärdamm ger speciella förhållanden. Lägg till dåligt med vatten och mycket vind. Fylligt och komplext, kryddiga toner med kvisttomater, lime, mineral och stenfrukter.

Alla vinerna var utomordentligt spännande, intressanta och goda var för sig. Nu till uppgiften att göra en lika bra blandning som Kim Crawford Sauvignon Blanc 2020. Min första blandning var en centiliter av vin från varje område. Det blev verkligen inte någon höjdare, det blev mycket sämre än vad var och en var innan. Då försökte jag förstärka med lite mer fruktighet och tropisk frukt i omgångar men fortfarande var det långt sämre än originalet. Man kan tro att det inte är särskilt svårt att blanda ett vin men det är det. Ibland har jag några viner som jag inte är helt kär i och har provat att blanda ett vin som är lite för sött i min smak med ett väldigt friskt vin. Det slår aldrig fel, det blir odrickbart och får gå till matlagning. Med det vill jag hylla alla vinmakare som producerar alla dessa underbara viner med den perfekta blandningen och det enda vi behöver göra är att köpa, kyla och dricka. Kim Crawford Sauvignon Blanc 2020 får du lov att beställa men det är en mycket liten insats om du frågar mig. Det du får i glaset är ett citrusfriskt, aromatiskt, kryddigt, tropiska toner av passionsfrukt och melon. Det är ett supervälbalanserat och lättälskat vin för den som uppskattar sauvignon blanc från Nya Zeeland.

Skål och glad Valborg!

 

Kim CrawfordSauvignon Blanc, 2020, nr 78974, 149 kr i beställningssortimentet. Finns i Sverige tack vare Altia Sweden AB
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.