Airlie Bank Gris on Skins, Punt Road Wines, 2020

Här kommer ett tips om Airlie Bank Gris on Skins, 2020 som är ett vin i det tillfälliga sortimentet. Anledningen till att det här vinet är så spännande är det fått sin orange-rosa färg av druvan pinot gris. Hälften av druvorna har jäst i nästan två veckor i hela klasar och den andra delen har avsjälkats. Den delen som är med hela klasar ger mer mer karaktär och komplexitet och den andra delen står för friskhet, fräschör och finstämd fruktighet.

airlie bank gris on skins 2020 nyhet vintips jeanette wiberg wingquist sommelier

Airlie Bank Gris on Skins

Airlie Bank Gris on Skins, 2020 är ett experiment utfört av den kända vinmakaren Tim Shand som står för den experimentella serien inom Punt Road. Innan han landade som chefsvinmakare för Punt Road i Yarra Valley, Australien så var Bourgogne, Bordeaux och Chianti hans arbetsplatser för att nämna några. Jag tycker det är intressant att följa historien och se vad olika vinmakare plockat med sig från olika regioner.

Pinot gris

Druvan pinot gris räknas som en av de ädla druvorna i Alsace och kallas Pinot Grigio i Italien. Den trivs i svalt klimat och ger ofta kryddiga viner med låg syra. En kul druva som i det här fallet ger ett orange-vin tack vare den långa skalkontakten under jäsningen

Airlie Bank Gris on Skins, 2020 står för ett somrigt och lättgillat vin som är torr, friskt och matvänligt med vildhallon, röda vinbär, jordgubbar och en aning skalsbitterhet som grapefrukt i avslutningen + mineral. Njut gärna ett glas i eftermiddagssolen när värmen kommer eller låt sällskapa med sommarsalladen eller den grillade fisken.

 

Följ med när SniffoSnurr provar vinet i solens sken:

Airlie Bank Gris on Skins, 2020, nr 95591 för 159 kr. Finns just nu på Systembolagets tillfälliga sortiment tack vare Quaffable Wines Sweden AB.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.