Penfolds- Ett unikum i det tillfälliga och verkligt exklusiva sortimentet

Äntligen är det dags för den årliga lanseringen av Penfolds exklusiva viner på Systembolaget. Den 14 september gäller det att hänga på låset om några av dessa prima flaskor ska inhandlas. Det är en ynnest att få chans att prova dem i förskott och här kommer tips på några mina favoriter värda att investera i, för nutid och framtid.

Penfolds Grange vintips tillfälliga sortimentet

 

Penfolds Yattarna 2019 nr 94145, 1199 kr, 120 flaskor

Penfolds Yattarna vintips tillfälliga sortimentet

Detta vita vin är ett projekt att göra en ultraexklusiv stil av de bästa chardonnaydruvorna från de svala områdena i Tasmanien, Tumbarumba och Adelaide Hills. Årgången 2019 bombarderar mig med förväntningar redan i näsan. Den friska gröna och aromatiska doften med stor komplexitet och munvattnande citrusfriskhet bärs upp av krispig mineralitet och en nästan parfymerad ton av tropisk fruktighet. I smaken bekräftas den extremt friska fräschören och syrligheten samt även lagringsmöjligheten med ett syrabett som får vem som helst att salivera. I den extremt komplexa och breda paletten samsas gul- och grönfruktighet med citrus och mineralitet i en väl sammansatt smakrikedom. Eftersmaken är lång och påminnande, att livet är till för att njutas.

Penfolds Bin 311 2020 nr 94190, 249 kr, 1200 flaskor

Penfolds Grange vintips tillfälliga sortimentet

Fyllig och rund karaktär i lättillgänglig stil med stor smakrikedom. Superfrisk syra med lime och citrusskal som samsas med grön och örtig banan samt ananas och persika med kryddiga mineralstråk. Ett vin som kan njutas som det är likväl som en perfekt kompanjon till den feta fisken med krämiga tillbehör. Syran plöjer igenom vilken fetma som helst och lämnar en ren och fräsch smak i munnen.

Penfolds Bin 389 Cabernet Shiraz 2019 nr 94152, 499 kr, 1200 flaskor

Penfolds Grange vintips tillfälliga sortimentet

Detta vin kallas ibland för Baby-Grange för att det bjuder på stor komplexitet och vissa likheter finns absolut, dessutom har delar av vinet lagrats på ekfat som Grange lagrats på. Dess stora popularitet tror jag absolut hänger samman med att det är ett exklusivt vin med en betydligt modestare prislapp än kronjuvelen Grange.. Fruktigt, kryddigt och kompakt med komplexa mörkfruktiga drag av svarta vinbär, plommon, svarta körsbär med pepprig och samtidigt fruktig kakao som lindar in tanninerna på ett behagfullt sätt. Drick nu eller lagra många år framöver.

Penfolds RWT Bin 798 Shiraz 2019 nr 94146, 1049 kr, 240 flaskor

Penfolds Grange vintips tillfälliga sortimentet

RWT står för Red Winemaking Trial från ett försök som utvecklades 1995 och lanserades första gången i maj 2000 av skörden från 1997. Försöket har utvecklats till ett återkommande bevis på ett makalöst generöst och fruktigt vin med stor smakrikedom som är väl värt att investera i om man har tur och råd. Ja det släpps ju endast 240 flaskor och jag tror de kommer gå åt snabbt.

Penfolds Grange 2017 nr 93059, 4899 kr, 96 flaskor

Penfolds Grange vintips tillfälliga sortimentet

Smakar det, så kostar det! Är det värt att betala nästan 5000 kr för en flaska vin? Jo, det är det såklart om pengarna finns. Jag rekommenderar inte att göra ett rån för att få tag på en flaska. Däremot om du råkar ha ett överskott som du inte riktigt vet vad du ska göra med och uppskattar vin i den större komplexrikedomen så köp direkt och lagra. Det här är ett vin som blir ännu bättre med tiden även om det redan nu bjuder på stor komplexitet och är ett fullblod i smakrikedom. Bred och mörkfruktig näsa som drar åt svarta körsbär, plommon, björnbär, lakrits och tobak. Smaken är oerhört munfyllande och nästan välvande med chokladdoppade mörka bigarråer, lakritsgranulat som kryddar den svala frukten med bland annat blå plommon och blåbär. Mineraliten och tanninerna är bidragande till den munfyllande helheten. För att inte tala om eftersmaken som jag kan minnas när jag vill. Helhetsintrycket är fantastiskt även om min börs inte tillåter några extravaganser så är det ett vin jag rekommenderar.

Penfolds Grange vintips tillfälliga sortimentetPenfolds Grange vintips tillfälliga sortimentet

2 Kommentarer
  1. Hej bästa, vad du skriver proffsigt.
    Man kan känna både dofterna, smakerna i munnen när du beskriver det !
    Tack för din härliga kunskap och tack att du delar med dig bästa ❤️🙏🏽♥️

    1. Tack snälla du! Det värmer verkligen att höra att du uppskattar det jag skriver.. Vi får prova ihop snart, skål fina vännen!

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.