Provning av cava från Vilarnau i Katalonien

Äntligen får jag chansen att återse Eva Plazas, vinmakare på Vilarnau! Inte i verkligheten utan via internet, som inte är att förakta i dessa speciella tider. Det var en onlineprovning av cava från vingården Vilarnau som ligger utanför barcelona. Även när jag besökte vingården 2017 var det Eva Plazas som var den fantastiska guiden som visade oss runt och berättade om vinmakningen på plats. Precis då som nu lärde jag mig fler nya saker. Det är lite som, ju mer man lär sig, desto mer inser man hur lite man kan. En av de sakerna som jag tyckte var extra magiskt under besöket 2017 var när jag smakade på jorden eller snarare sanden i vingården. Den kallas sauló och smakar lite salt från det tidigare havets mineraler. Från den dagen letar jag extra mycket efter den salta mineraliteten i cava som gör den alldeles extra matvänlig och intressant och är extra typisk Vilarnau.

 

Vilarnau cava extra brut vintipsPrimära aromer

Det är så självklart när man tänker på det men ändå kan det vara bra att påminna sig ibland. Tänk alltid på det här när du provar vin nästa gång. De primära dofterna och smakerna kommer från den specifika druvan och växtplatsen. Här känner vi skillnader på olika druvor med respektive signum och ger bland annat nyanser av citrus, äpplen, blommor och frukt beroende på vilken druva det gäller. Det är även här vi förnimmer mineralitet och växtplats.

Eva Plazas Vilarnau cava extra brut vintips

Sekundära aromer

De sekundära aromerna kommer från vinframställningen och jäsningen som ofta påminner om jäst, deg eller bröd som uppkommer när jästen ombildar socker till alkohol, koldioxid, värme och smak.

Tertiära aromer

De tertiära aromerna kommer fram under mognaden och lagringen av vinet. Vanliga aromer är kaffe, choklad och nötter. Det kan även uppkomma toner av champinjoner, tryffel eller andra svampsorter. Med tiden lämnar vinet mer och mer det friska och fruktiga stadiet och övergår mer och mer till bland annat torkad frukt eller russin samt stall och läder för att nämna några.

Vilarnau cava extra brut vintips

Terroir eller jordmån

Efter att ha smakat den sandaktiga jorden mellan vinplantorna på Vilarnau är det så häftigt att förnimma samma mineralitet i vinet. Inte på något sätt ologiskt men det blir på något sätt som polletten trillar ner.

Vinprovning

Förutom att prova cava på flaska provades också två tankprover med basvin. Det färsta tankprovet är en blandning av de tre traditionella cavadruvorna. Det är 50 % macabeu, 35 % parellada och 15 % xarel-lo som ger en balanserad med frisk och krispig stil. Det är också den blandningen som ingår i de tre första vinerna som provades. Tankprov nummer två är 100 % xarel-lo och är den som används i den sista cavan.

Vilarnau Brut Nature Organic

Den första cavan består av druvsammansättningen som finns i det första tankprovet och det finns absolut likheter med frisk fruktighet med citrus och gröna äpplen. Det har en mer komplex smak jämfört basvinet som också är trevligt och gott nog som stilla vin. Men efter andra jäsningen på flaska och minst nio månader på jästfällningen har fina små bubblor samt förföriska aromer av rostat bröd och nötter uppkommit. Det är en allround-cava som fungerar till alla tillfällen, till både mat som prat. Vilarnau Brut Nature Organic finns på Systembolagets ordinarie sortiment för 99 kr.

Vilarnau Brut Nature Reserva 2018

Även här en mycket frisk, torr och tilltalande cava med fruktiga toner av gula äpplen, päron och citruszest. Att det är en reserva betyder att den lagrats minst 15 månader på jästfällningen vilket gör att den får tydliga aromer av nötter, mandel och kex. Ett superklipp till tapas eller någon lättsam kycklingrätt då den är fylligare och mer komplex än den förra men elegant nog att bara ta ett glas. Vilarnau Brut Nature Reserva 2018 går att beställa på Systembolaget för 129 kr.

Vilarnau Brut Nature Gran Reserva 2016

Nu har vi kommit till en Gran Reserva som har lagrats minst 30 månader på jästfällningen i flaskan. Det märks med ökad komplexitet och rondör. Även om det här vinet är precis lika torrt som de tidigare vinerna utan något tillsatt socker så är det rundare och mjukare med än mer integrerade bubblor. Samt att frukten drar åt mer mogen och torkad frukt och brödigheten och nötterna är mer påtagliga. Fantastiskt gott till den grillade fisken eller kycklingen om du inte bara vill sitta och sniffa, snurra och njuta. Vilarnau Brut Nature Gran Reserva 2016 beställes för 229 kr på Systembolaget.

Vilarnau cava extra brut vintips

Albert de Vilarnau Gran Reserva Fermentado en Castaño 2016

Här har vi en väldigt spännande flaska vin av 100 % av druvan xarel-lo. Men det är först och främst lagringen på kastanjefat som gör detta vin unikt. 55 % av vinet jäser och lagras på 225-liters kastanjefat i sex månader medan resterande vin är på rostfritt stål. Det är inte bara färgen som sticker ut med sitt guldgula utseende utan det är en makalöst spännande men samtidigt lockande doft som är lätt att bli kär i. Jag skulle verkligen önska att fler vinmakare gav fler träslag chansen jämfört med den traditionella eken. Vinet får i det här fallet en helt annan personlighet men är lätt att förälska sig i. Tropisk frukt samsas med nötter och kastanj, ni vet kastanjer som rostas i ugn på en saltbädd. Det är både elegant och rustikt och hur kul som helst att överraska någon med som provat massor bubbel för det här tror jag inte många testat. Njut med tapas, ost och charkbrickan eller allena. Albert de Vilarnau Gran Reserva Fermentado en Castaño 2016 finns att tillgå på Systembolagets beställningssortiment för 299 kr, vilket är ett fynd med tanke på vad man får.

Alla dessa flaskor finns i Sverige även om de sista tre är på beställningssortimentet, ordna en cavaprovning med kvalitetsprodukter vet ja och lär om hur mousserande vin påverkas av lagring på jästfällning i flaskan.

 

Här provar jag de olika cavorna med min vän och kollega Marie Arpnäs, titta gärna på klippet! https://marie.vinsider.se/

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.