Brännlands Iscider

Brännland iscider tips äppleMina största intressen i livet är mat och dryck, gärna i kombination. Det är mig extra varmt om hjärtat att Sverige växer som dryckesland. Det är inte längre bara är öl och mjöd som går att producera i hög kvalitet som det varit möjligt historiskt. Här kan vi snacka nytänkande och kvalitetstänk på hög nivå. Andreas Sundgren guidade under en digital provning av tre förförande varianter av Brännland Iscider, som alla finns i det ordinarie sortimentet på Systembolaget.

Andreas startade sitt ciderprojekt 2009 och den första tiden blev resultatet inte så bra. Den producerade cidern blev inte god, till och med äcklig enligt grundaren själv. Då höjde Andreas blicken mot Quebec i Kanada och efter studier och studiebesök ändrades inriktningen till iscider. Iscidern är producerad av svenska äpplen både från Norrland och södra Sverige samt äkta svensk kyla. Naturligare än så blir det inte!

Visst erkänner jag att mitt intresse är större när det någon produkt från Sverige, lite patriot måste man väl få vara? Precis som fransmännen föredrar franskt och italienarna italienskt men när jag provat de här olika iscider-sorterna så spelar det ingen roll hur svensk jag är, för jag är kär.

Brännland Iscider Claim 2017

Fruktiga och friska äpplearomer i fräsch och läcker stil. Så pass torr att iscidern kan passa både till mat som prat liksom till ost eller en något mindre söt dessert. Även om den är den torraste av de tre provade finns det en trevlig fruktsötma som balanseras väl av syrligheten i frukten.Brännland iscider tips äpple svenskt

Brännland Iscider 2018

Om den förra iscidern var äpplefruktig och mångfacetterad så är den här det, fast i kvadrat! Jag bara älskar kompexiteten och koncentrationen och känner att en sådan här flaska måste alltid finnas i vårt hem. Jag är nyfiken hur den blir med lagring men har svårt att tänka mig att det kan bli bättre än så här?

Brännland Iscider Fatlagrad 2018

Här är den mest komplexa varianten och mycket god den också. Även om jag uppskattar fatkaraktär så föredrar jag den rena frukten i de tidigare två. I den fatlagrade varianten kommer det fram ännu mer torkad frukt, knäckighet, kanderad frukt och fat med behaglig friskhet.

För de som följer mig på Instagramm @sommjeanette kanske har sett att jag provat iscidersorterna både med ost och med våfflor, grädde och hemkokt hjortronsylt. Till ostarna var alla tre utopiskt goda. Men till desserten föredrog jag de två sötare varianterna men det beror ju på att det var en ganska söt anrättning, det handlar ju alltid om balanns.

Att jag är mycket förtjust i dessa tre flaskor från Brännland har väl ingen missat. Naturligt utan tillsatser där äpplet får ge sitt eget uttryck i form av en magisk iscider. Isvin är ju också gott och populärt. Här är det äpplets karaktär som sätts i ett nytt läckert skimmer, som jag hoppas vi kommer se mycket mer av framöver.

Ett äpple om dagen håller ju doktorn borta eller hur var det?

 

brännland iscider claim tips äppleBrännland iscider fatlagrad äpple tips

Brännland Iscider tips äpple

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.