Sommarvin i glaset från François Lurton

Nyligen provade jag och Marie Arpnäs, vän och kollega, två fräscha somriga viner som håller året runt, från den berömde vinproducenten François Lurton. Det första är ett vitt vin i form av Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 2020 och nummer två, ett rosévin också från 2020 med namnet Les Fumées Blanches Rosé.

2020 var ju ett tufft år på många sätt och inte bara med Covid-19 som ställt till det med lock down och många andra tråkigheter. Vädermässigt var det också tufft, vinrankorna fick bland annat utstå både värmebölja och hagel om vartannat. Lyckligtvis blev slutresultatet bra och de ovannämnda vinerna finns både på box och flaska i det ordinarie sortimentet på Systembolaget.

Les fumees blanches sauvignon blanc vintips francois lurtonLes fumees blanches sauvignon blanc vintips francois lurton

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 2020

Vinet visar upp sin typiska karaktär för druvan sauvignon blanc med sin allra friskaste och krispigaste stil där citrus, krusbär, svarta vinbärsblad samt läcker och aromatisk kryddighet som lockar munnen att vattnas. Passar gott som en aperitif men kan lika gärna hänga med in i måltiden bestående av sallad, fisk eller skaldjur. Min absoluta favoritkombination är ändå sauvignon blanc och getost eller chèvre som det heter så fint på franska.

Les Fumées Blanches Rosé 2020

Det är ett insmickrande vin med bäriga och läskande aromer i frisk karaktär. Ja, riktigt friska citrusaromer möter smultron, vattenmelon och röda vinbär. Riktigt gott att dricka ett glas i solgasset när värmen kommer som att matcha till mat. Jag väljer gärna en somrig pastasallad eller de grillade kycklingspetten till det här friska och somriga vinet.

François Lurton är ett av vinvärldens mest välrenommerade namn och han har bland annat arbetat som flygande vinmakare med sin bror Jaques i många länder. Han kallas för ”Vitvinskungen” på grund av sitt unika handlag med druvan sauvignon blanc. Det är en favoritdruva för mig och den ingår till 100 % i det vita Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc och till 15 % i Les Fumées Blanches Rosé där 85 % är släktingen sauvignon gris.

Välkommen vår och sommar med sol och vårkänslor i glaset, skål!

 

Kika gärna på vår lilla coronasäkra provning av vinerna utomhus. 😉

 

 

SniffoSnurr

Precis som namnet antyder, så sniffar och snurrar vi tillsammans. Marie Arpnäs och jag, Jeanette är vänner och kollegor på Vinsider. Vi väljer själva vad vi provar och tipsar om, utan något betalt samarbete. Vi delar gärna med oss av de drycker som vi uppskattar och gillar. Följ oss gärna på Instagram @sommjeanette, @mariearpnas och @sniffosnurr.

 

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc, 2020 nr 22139, 95 kr/box 259 kr

Les Fumées Blanches Rosé, 2020 nr 22138, 95 kr/box 259 kr

Vinerna finns på den svenska marknaden tack vare The WineAgency Sweden AB,

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.